OSGB/FEGB

Benaming : Onderling Steunfonds Georges Beernaerts

Juridische vorm : vzw

Hoofdkantoor: Renaissancelaan 30 - 1000 Brussel
Ondernemingsnummer: 422 703 333

Publicatie van de Nederlandse tekst van de statuten van de vereniging Onderling Steunfonds Georges Beernaerts

Vereniging zonder winstoogmerk naar Belgisch recht opgericht op 14 januari 1982 volgens de akte gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 18 maart 1982
gewijzigd door de algemene vergadering op 17 maart 1989, gepubliceerd in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 29 juni 1989
gewijzigd door de algemene vergadering op 20 maart 1992, gepubliceerd in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 21 mei 1992
gewijzigd door de algemene vergadering op 28 oktober 2005, gepubliceerd in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 28 december 2005.
Identificatienummer: 2720/82
Ondernemingsnummer: 422703333

NEDERLANDSE TEKST VAN DE STATUTEN De algemene vergadering, rechtsgeldig bijeengeroepen op 22 maart 2019 en beraadslagend en beslissend overeenkomstig artikel 8 van de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd, heeft de Nederlandse tekst van de statuten van de vereniging, waarvan de Franse versie op 28 oktober 2005 werd aangenomen door de algemene vergadering, goedgekeurd. De werking van de vereniging wordt geregeld door deze statuten:

TITEL I. Benaming, maatschappelijke zetel, maatschappelijk doel

Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam “Onderling Steunfonds Georges Beernaerts”.
Art. 2. De vereniging heeft haar zetel in het gerechtelijk arrondissement Brussel, Renaissancelaan 30 in 1000 Brussel. De algemene vergadering kan deze zetel verplaatsen binnen de grenzen van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest overeenkomstig artikel 8 van de wet van 27 juni 1921.
Art. 3. De vereniging heeft als maatschappelijk doel het bevorderen van de beginselen van humanisme en verdraagzaamheid, ontwikkeld in het werk van Luitenant-generaal Georges Beernaerts. Ze zal de studie van mens- en sociale wetenschappen in de door haar gekozen militaire onderwijsinstellingen stimuleren, in het bijzonder door prijzen “Luitenant Generaal Beernaerts” toe te kennen aan de laatstejaarsleerlingen van de beide taalstelsels, geselecteerd wegens de morele, menselijke en intellectuele eigenschappen die zij hebben betoond gedurende hun studies. Ze heeft geen enkel politiek of confessioneel karakter.

TITEL II. Leden

Sectie I. Categorieën
Art. 4. De vereniging bestaat uit werkende en toegetreden leden.
Art. 5. Onder werkende leden wordt verstaan de stichters alsmede de natuurlijke of rechtspersonen die later in deze hoedanigheid toetreden. Het aantal werkende leden mag niet lager zijn dan zes. Vier vijfden van de werkende leden moeten de Belgische nationaliteit bezitten.
Art. 6. Onder toegetreden leden wordt verstaan de natuurlijke en rechtspersonen die bevoorrechte betrekkingen onderhouden met de vereniging en die in deze hoedanigheid worden toegelaten; de verschillende benamingen ervan worden in het reglement van inwendige orde weergegeven.

Sectie II. Rechten van de leden
Art. 7. Naast de uitoefening van de rechten die hun zijn toegekend door de wet en het huishoudelijk reglement, kunnen de werkende leden: Art. 8. De toegetreden leden kunnen:

Sectie III. Lidgeld
Art. 9. Elk lid is ertoe gehouden lidgeld te betalen, dat zijn aandeel in de kosten of gemeenschappelijke uitgaven vormt; het lidgeld is jaarlijks verschuldigd, wordt vooraf betaald en wordt niet terugbetaald aan een terugtredend lid. Het bedrag van het lidgeld wordt vastgelegd door de algemene vergadering, maar mag niet meer bedragen dan 250 euro per jaar.

Sectie IV. Verwerving van het lidmaatschap
Art. 10. De raad van bestuur beslist over de toelating van nieuwe werkende of toegetreden leden, na ontvangst van de schriftelijke aanvraag van de verzoekers en na te hebben vastgesteld, voor de natuurlijke personen, dat zij blijk geven van voldoende belang bij de verwezenlijking van het maatschappelijk doel en dat zij desgevallend de Belgische nationaliteit bezitten, rekening houdend met artikel 5 van de statuten, en, voor de rechtspersonen, dat hun maatschappelijk doel verenigbaar is met dat van deze vereniging. De toetreding gebeurt volgens de procedure voorzien in het reglement van inwendige orde.

Sectie V. Verlies van de hoedanigheid van lid
Art. 11. Elk lid van de vereniging is vrij om zijn lidmaatschap op te zeggen door zijn ontslag schriftelijk over te maken aan de raad van bestuur.
Art. 12. Elk lid van de vereniging dat twee opeenvolgende jaren zijn lidgeld niet betaalt, wordt geacht ontslag te nemen vanaf de dag waarop de raad van bestuur hem per aangetekende brief betekend heeft dat deze bepaling te zijnen aanzien werd toegepast.
Art. 13. Enkel de algemene vergadering kan beslissen tot de uitsluiting van een werkend lid, met een tweederdemeerderheid der stemmen, zonder dat er enig aanwezigheidsquorum vereist is; de beslissing kan genomen worden zonder dat de geplande uitsluiting op de dagorde van de algemene vergadering vermeld was, maar het lid wiens uitsluiting voorgesteld wordt, moet in ieder geval per aangetekende brief opgeroepen zijn om zijn verdediging te kunnen voeren.
Art. 14. De raad van bestuur kan in afwachting van de eerstvolgende samenkomst van de algemene vergadering beslissen tot de schorsing van een werkend lid wiens gedrag ernstig in strijd is met de statuten of met de regels van de eer en de wellevendheid, waardoor een tijdelijke maatregel vereist is.
Art. 15. De raad van bestuur beslist over de uitsluiting van een toegetreden lid.
Art. 16. Indien een lid de vereniging verlaat of bij de ontbinding van de vereniging, kan degene die een inbreng deed, zijn inbreng terugnemen, maar hij kan geen enkele aanspraak maken op het maatschappelijk kapitaal en de door hem gestorte bijdragen niet terugeisen. Ieder uittredend lid kan zijn inbreng afstaan aan iemand die op het ogenblik van de overdracht van de rechten al de hoedanigheid van lid bezit of die haar verwerft door als lid toegelaten te worden. De raad van bestuur houdt een register bij van de leden, overeenkomstig artikel 10 van de wet van 27 juni 1921.

Titel III. De algemene vergadering

Art. 17. De algemene vergadering bestaat uit alle werkende leden. Ze wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur. Art. 18. De algemene vergadering heeft alle bevoegdheden die haar uitdrukkelijk toegekend worden door de wet of door deze statuten. De volgende bevoegdheden zijn haar uitdrukkelijk toegekend:

  1. Het wijzigen van de statuten van de vereniging.
  2. Het benoemen en afzetten van de bestuurders.
  3. De goedkeuring van de begrotingen en de rekeningen.
  4. De kwijting aan de bestuurders.
  5. De vrijwillige ontbinding van de vereniging.
  6. Het uitsluiten van werkende leden.
  7. De vernietiging van een beslissing van de raad van bestuur in het geval voorzien in artikel 39 van deze statuten.
  8. De bepaling van het aantal bestuurders (zie artikel 25 van deze statuten).
  9. De akten van vervreemding of van hypotheek (zie artikel 34 van deze statuten).
Art. 19. Er moet elk jaar moet er tenminste één algemene vergadering plaatsvinden, en dit in de loop van het eerste trimester. De vereniging kan te allen tijde samengeroepen worden in buitengewone algemene vergadering, bij beslissing van de raad van bestuur of op vraag van tenminste één vijfde van de werkende leden. Iedere vergadering zal plaatsvinden op de dag, het uur en de plaats vermeld in de oproeping. Alle werkende leden moeten ervoor opgeroepen worden.
Art. 20. De algemene vergadering wordt tenminste acht dagen vóór de vergadering door de raad van bestuur bijeengeroepen per brief of per postkaart, gericht aan ieder lid en ondertekend door de secretaris namens de raad van bestuur. De agenda wordt vermeld in de oproeping. Behalve in de gevallen voorzien in de artikelen 8, 12, 20 en 26quater van de wet van 27 juni 1921, kan de vergadering geldig beraadslagen over punten die niet op de agenda vermeld zijn.
Art. 21. Ieder lid heeft het recht om de vergadering bij te wonen. Enkel de werkende leden hebben stemrecht en allen hebben een gelijk stemrecht, waarbij ieder lid één stem heeft. Een werkend lid kan zich laten vertegenwoordigen door een gemachtigde, werkend of toegetreden lid. Een lid kan slechts één volmacht hebben.
Art. 22. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, de onthoudingen worden niet meegeteld behalve in de gevallen bedoeld in artikel 23 van de statuten.
Art. 23. Om op een geldige wijze te beraadslagen over een wijziging van de statuten of over de ontbinding van de vereniging moeten minstens twee derden van de actieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Een beslissing tot wijziging van de statuten of tot de uitsluiting van een werkend lid kan slechts worden aangenomen met een meerderheid van twee derden van de stemmen, waarbij de onthoudingen als tegenstemmen worden beschouwd. Een wijziging van de statuten met betrekking tot het maatschappelijk doel of de ontbinding van de vereniging kan evenwel slechts worden aangenomen met een viervijfdemeerderheid van de uitgebrachte stemmen. Als geen twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn tijdens de eerste vergadering, kunnen de leden opgeroepen worden voor een tweede vergadering die, tenminste twee weken na de eerste algemene vergadering, over hetzelfde onderwerp zou kunnen beraadslagen, en dit ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.
Art. 24. De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen in een register van de notulen, ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Dit register wordt bewaard ten zetel van de vereniging, waar alle leden er kennis van kunnen nemen, maar zonder dat het register verplaatst mag worden. Alle leden of derden die een belang aantonen, kunnen uittreksels vragen die door de voorzitter en de secretaris van de raad van bestuur ondertekend worden.

TITEL IV. Bestuur

Sectie I. Aantal en hoedanigheid van de bestuurders
Art. 25. Het aantal bestuurders mag niet minder dan vijf bedragen en niet meer dan tien; het wordt bepaald door de algemene vergadering. Het aantal bestuurders moet steeds kleiner zijn dan het aantal werkende leden van de vereniging.
Art. 26. Enkel de werkende leden komen in aanmerking voor de bestuursmandaten.

Sectie II. Benoeming en afzetting van de bestuurders
Art. 27. De stichtende leden oefenen van rechtswege de functies van bestuurders uit tot de eerste bijeenkomst van de algemene vergadering
Art. 28. De algemene vergadering benoemt de bestuurders bij gewone meerderheid, waarbij onthoudingen niet worden meegeteld. De bestuurders kunnen te allen tijde afgezet worden.
Art. 29. Indien een mandaat in de loop ervan vacant wordt, kan de algemene vergadering een voorlopige bestuurder benoemen. In dat geval voltooit hij het mandaat van de bestuurder die hij vervangt.
Art. 30. De benoemde bestuurders oefenen hun mandaat gedurende drie jaar uit; ze zijn herkiesbaar.
Art. 31. Het ontslag van een bestuurder moet aan de algemene vergadering worden betekend en is onherroepelijk. De bestuurder die op een niet voorzien ogenblik ontslag neemt, kan bij beslissing van de raad van bestuur beschouwd worden als verder in functie blijvend tot zijn vervanging.
Art. 32. Iedere bestuurder kan bij gewone meerderheid door de algemene vergadering afgezet worden, waarbij de onthoudingen niet worden meegeteld.

Sectie III. Kosteloosheid van het mandaat van de bestuurders
Art. 33. Het mandaat van bestuurder is kosteloos. De terugbetaling van de uitgaven gedaan door een bestuurder voor het uitoefenen van zijn mandaat kan slechts gebeuren overeenkomstig de voorwaarden en de modaliteiten voorzien in het huishoudelijk reglement. Sectie IV. De raad van bestuur
Art. 34. Al de bestuurders vormen tezamen de raad van bestuur, een collegiaal orgaan dat, om het maatschappelijk doel te verwezenlijken, over de meest uitgebreide bestuurs- en beheersbevoegdheden beschikt, met uitsluiting van deze die door de wet of deze statuten uitdrukkelijk voorbehouden zijn aan de algemene vergadering. Voor de akten van vervreemding of hypotheek, moet de raad van bestuur echter gemachtigd worden door een uitdrukkelijk mandaat van de algemene vergadering. De vereniging wordt rechtsgeldig vertegenwoordigd in alle akten (inbegrepen die waar er een tussenkomst is van een overheidsambtenaar of een openbaar ambtenaar) of in rechtszaken: Art. 35. De bestuurders verkiezen in hun midden een voorzitter, twee ondervoorzitters, meer bepaald één ondervoorzitter per taalstelsel, een afgevaardigd bestuurder, een secretaris en een penningmeester. Indien de voorzitter verhinderd is, wordt zijn functie uitgeoefend door de oudste der ondervoorzitters of, bij ontstentenis, door de oudste der aanwezige bestuurders, met uitzondering van de secretaris en de penningmeester.
Art. 36. De voorzitter, de secretaris en de penningmeester beschikken, bij volmacht van de raad, over de bevoegdheden die nodig zijn voor de normale uitoefening van hun functie. De afgevaardigd bestuurder oefent, bij machtiging van de raad, de gebruikelijke bevoegdheden van dagelijks beheer uit; hij heeft het recht om voorlopig of definitief schenkingen aan de vereniging te aanvaarden en al de nodige formaliteiten te vervullen voor hun verwerving; in zijn afwezigheid oefent de voorzitter dit recht uit.
Art. 37. De raad komt bijeen na oproeping door de voorzitter of door de secretaris. Hij kan enkel beslissen indien minstens drie van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Een bestuurder kan zich door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen op de vergaderingen van de raad; het mandaat kan door middel van gelijk welk geschreven document worden gegeven, met inbegrip van e-mail. Een bestuurder kan maar één volmacht hebben.
Art. 38. De beslissingen van de raad worden met absolute meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen genomen; bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van zijn plaatsvervanger doorslaggevend.
Art. 39. De deelname van een bestuurder aan de bespreking van een onderwerp waarin hij een tegenstrijdig belang heeft met dat van de vereniging, kan gesanctioneerd worden door de nietigverklaring van deze beslissing door de algemene vergadering, op aanvraag van één der bestuurders.
Art. 40. De beslissingen van de raad worden opgetekend onder de vorm van verslagen, ondertekend door de voorzitter en de secretaris en ingeschreven in een bijzonder register. Tenzij anders bepaald in het verslag van de raad, worden de uittreksels die opgemaakt moeten worden en alle andere akten, rechtsgeldig ondertekend door de voorzitter en de secretaris.
Art. 41. De bestuurders, de afgevaardigd bestuurder belast met het dagelijkse beheer en de personen bevoegd om de vereniging te vertegenwoordigen, gaan door hun functie geen enkele persoonlijke verbintenis aan m.b.t. de verbintenissen van de vereniging; hun aansprakelijkheid is beperkt tot de uitvoering van het mandaat dat zij kregen en tot de fouten begaan in hun beheer.

TITEL V. Huishoudelijk reglement

Art. 42. In het huishoudelijk reglement zullen onder meer opgenomen worden: de lijst van militaire instellingen waar de prijsuitreikingen zullen worden gehouden, overeenkomstig het specifieke doel van de statuten, de omschrijving per instelling van de modaliteiten en criteria voor de toekenning van die prijzen, alsmede de toelatingsprocedure van nieuwe leden, zoals bedoeld in artikel 10 van de statuten.
Art. 43. Het huishoudelijk reglement van de vereniging zal door de raad van bestuur ter goedkeuring aan de algemene vergadering voorgelegd worden. Wijzigingen aan dit reglement zullen door een algemene vergadering aangebracht kunnen worden, met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, waarbij onthoudingen niet worden meegeteld.

TITEL VI. Diverse bepalingen

Art. 44. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.
Art. 45. De jaarrekening van het afgelopen boekjaar en de begroting van het volgende boekjaar zullen jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gewone algemene vergadering welke zal plaatsvinden in de loop van de maand maart van elk jaar.
Art. 46. In het geval van de ontbinding van de vereniging, zal de algemene vergadering de vereffenaar(s) benoemen, hun bevoegdheden bepalen en aanduiden welke besteding zal worden gegeven aan het netto vereffeningsaldo van het vermogen van de vereniging. Deze besteding zal verplicht moeten gedaan worden aan een liefdadigheidsinstelling. Die beslissingen, alsmede de naam, het beroep en het adres van de vereffenaar(s) zullen gepubliceerd worden in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.
Art. 47. Alles wat niet uitdrukkelijk in deze statuten is voorzien, wordt geregeld door de wet van 27 juni 1921 op de verenigingen zonder winstoogmerk.